Med temat ”Change or die” sparkade årets Creative summit i gång med en ”pånyttfödelse, enligt arrangörerna. Man har kortat programmet till en dag, dragit ned antalet deltagare till max 100 personer och gjort programmet mer aktivt, med tre workshops.

 

Med temat menar man att de människor (och företag) som bäst klarar av att hantera den föränderliga värld vi lever i, är de som kommer att överleva. Alla andra kommer att ”dö”.

 

Den första föreläsaren var Lucy McRae, som visade på en hel del galna experiment som hon utsätter sig egen kropp för, en blandning av teknologi och konst. Se hennes TED-talk här.

 

https://www.youtube.com/watch?t=11&v=O4g60zB4Un4

 

 

I tre mindre grupper fick vi sedan delta i tre helt olika workshops:

 

Sveinung Skaalnes från Hyper Island, Stockholm, pratade med oss om utmaningen att hänga med i en värld som förändras allt snabbare, och hur vi tror att vår egen bransch kommer att se ut om några år. För vissa yrkesgrupper ser det nattsvart ut enligt detta test, kolla själv om ditt jobb kommer att finnas kvar i framtiden!

 

http://www.npr.org/sections/money/2015/05/21/408234543/will-your-job-be-done-by-a-machine

 

Sveinungs föreläsning:

https://docs.google.com/presentation/d/1EtGSqQzGLZJga-EfFMMxBP24gpPrhMhyAOPrSLl0dkI/edit#slide=id.g414f6f6a76995229_0

 

 

Vladimir Pick från Undercurrent och Quirky, NYC, pratade om utmaningen med responsiva organisationer. Vi lever i en tid med allt fler möjligheter, vi är bättre rustade än någonsin, men vad som inte förändras är hur vi organiserar företag, framförallt stora företag. Men ju mer anpassningsbar en organisation är, och mottaglig för förändring, desto produktivare och mer lönsamt kan företaget bli. Några exempel på responsiva företag är bland annat Google, Tesla, Netflix, Apple och Linkedin.

 

Kika på hela Vladimirs föreläsning här:

 

http://www.slideshare.net/vladimirpick1/the-responsive-organization

 

 

 

Sist ut för dagen i min grupp var teatergruppen ”Unghästen” som ville att vi skulle

 

1. Lyssna

2. Säga Ja!

3. Våga misslyckas

 

Vi fick testa alla tre uppmaningar med hjälp av improvisationer. Många skratt avslutade dagen.

 

Sammantaget var det en inspirerande heldag, i mindre och intimare grupper där vi som deltagare var ”tvungna” att aktivera oss. En lyckad förändring som gjorde att dagen gick vansinnigt fort. Den snygga instagram-fotolådan Edvinpod förevigade hela dagen!